De multe ori suntem atrasi de design-ul, formele si culoare unui mobilier si nu atragem atentia din ce material este produs acesta: PAL melaminat mat sau lucios, MDF pelicula sau MDF vopsit, ce durabilitate au si care este garantia lor. In continuare noi vom descrie materialele PAL si MDF pentru a va ajuta sa alegeti piese de mobilier potrivite necesitatilor personale.
In general PAL-ul melaminat este o placa aglomerata lemnoasa, folosita mai des de catre producatorii de mobila pentru ca are un pret mai mic decit MDF-ul si se prelucreaza mult mai usor. Densitatea fibrei placii din Pal este este mai scazuta decit a placii din MDF. Pal-ul are atit avantaje cit si dezavantaje , iata care sunt ele:
- Avantaje – accesibil la pret, usurinta si rapiditate de executie, gama variata de culori, executia oricarui tip de mobilier dupa forma si dimensiunea dorita.
- Dezavantaje - durata medie de viata a Pal-ului este mai mica decit a MDF-ului, nu este rezistent la aburi, umezeala, diferente de temperatura.
Din Pal poate fi produsa atit mobila la comanda, cit si mobila in serii. Pal-ul se recomanda pentru urmatorul tip de mobilier: dressing, living, dulapuri simple sau cu usi-glisante, dormitoare, mobila farmacii, mobila spatii comerciale, mobila spitale, mobila pentru birou etc, cu exceptia bucatariei si a baii unde spatiul este umed.
MDF-ul este o placa fibrolemnoasa cu o densitate medie, si este un material folosit des pentru producerea mobilierului pentru baie si bucatarii. Este un material mai dur decit Pal-ul si are o densitate cuprinsa intre 530 si 800 kg/Mcub. La fel ca si Pal-ul, MDF-ul are si avantaje si dezavantaje:
- Avantaje – finisaje excelente, rezistenta mai buna in timp, gama variata de culori
- Dezavantaje – preturi mai mari, prelucrare mai costisitoare, forme standarte.
De obicei din MDF se realizeaza doar fonturile, usile mobilierului, restul corpului mobilei se executa din PAL.
Cu ajutorul acestor doua materiale poti crea un design modern si mobila confortabila, ergonomica si functionala.