Ce tip de glisiera sa aleg?

O alta componenta absolut necesara oricarui mobilier cu sertare este glisiera de sertar. Cu acestea putem avea la indemana produsele dorite intr-un timp scurt, astfel economisind timp pretios.

Am vazut ca exista foarte multe modele de astfel de glisiere…Care este diferenta intre ele?

Glisierele se impart in 3 categorii:
- Glisiere fara amortizor
- Glisiere cu amortizor
- Glisiere cu tip-on

1. Glisierele fara amortizor pot fii cu role sau cu bile.

In functie de producator acestea suporta o greutate de 15-25 kg insa au dezavantajul de a fii zgomotoase si au o durata de viata de 1-5 ani.

Indeferent ca sunt glisiere cu bile sau role, carcasa sertarului trebuie sa fie mai mic pe latime fata de dimensiunea interioara a corpului, cu 25-26 mm.Diferenta dintre aceste glisiere este ca cele cu role au extractie partiala, iar cele cu bila sunt cu extractie totala.

2. Glisiere cu amortizor pot fi cu laterale din pal sau cu laterale metalice. Cele care sunt cu laterala din pal sunt glisiere tip tandem,cu extractie partiala sau totala iar cele cu laterala metalica sunt de tip tandembox, doar cu extractie totala. Pentru sertarele tip tandem, cutia sertarului trebuie sa fie mai mica fata de dimensiunea interioara a corpului cu 10 mm. Mare atentie insa, cele mai multe modele sunt speciale pentru pal de 16 mm, singurul producator ce produce pentru pal de 18 mm fiind Hafele.

3. Glisierele cu tip-on sunt ca si cele cu amortizor, cu laterale din pal (tip tandem) sau cu laterala metalica (tip tandembox). Dimensiunile acestora se calculeaza la fel, diferenta se face doar prin glisiera, la blum fara amortizor si push atasat iar la ceilalti producatori (Hafele, DTC) cu push inclus in glisiera.

Comments are closed.